ponedeljek, 14. april 2014

Spreminjavi goban - Boletus pulverulentus


Precej mesnat in trd klobuk je sprva poloblast, pozneje izbočen ali zravnan, s precej nagrbanče­no površino in valovitim robom. Kožica je žametasta, v vlažnem vremenu postane precej lepljiva. Drobno žametast in poln valjast bet je pogosto ukrivljen, pred­vsem v dnišču, ki je korenasto po­daljšano in ugreznjeno globoko v zemljo. Luknjice so precej široke in mnogokotne. Olivno zelene cevke so dolge, pritrjene na bet in jih zlahka ločimo od klobuka. Raz­meroma mehko meso je brez po­sebnega vonja in rahlo sladkaste­ga okusa.

VARIABILNOST: Klobuk je lahko rjavo rdečkaste do sivo olivne bar­ve, na vtisnini takoj pomodri. Zgor­nji del beta je zlato rumene barve, srednji in spodnji del je posut z rdečimi pikami. Vtisnina se obarva modrikasto črno. Trosovnica postane ob najmanjšem pritisku temno modra, pozneje zeleno črnikasta. Meso si­cer rumene barve na prerezu pomodri in včasih celo skoraj počrni.

RASTIŠČE: Raste na vlažnih mahovnatih tleh v listnatih, redkeje iglastih gozdo­vih, včasih celo v parkih; pri nas je dokaj redek.

ČAS RASTI: Poleti in jeseni.

PODOBNE VRSTE: Glede na to, da se barva mesa izredno hitro spremeni, ga skoraj ni mogoče zamenjati z drugimi gobani.

SOPOMENKE: Xerocomus pulverulentus.

OPOZORILO: Užitne so le mlade gobe, a tudi te so slabše kakovosti. Zrele go­be postanejo zelo grenke.

spreminjavi goban