ponedeljek, 19. maj 2014

Rdečebetna Polstenka, Rdečenogi Mavel - Xerocomus chrysenteron (Bull. ex St. Am.) Quel.


Klobuk: 3-10 cm v premeru, poloblasto izbočen, pozneje bolj sploščen, rjav, suh, žameten, povrhnjica pogosto razpokana, v razpokah in na poškodovanih mestih je meso rdeče (!).

Trosovnica: rumenkasta, pozneje zelenkasta, na mestih, kjer se je dotaknemo, pomodri, cevke dolge in pritrjene k betu, luknjice velike in oglate. Trosni prah olivno rjav.

Bet: 5-10 x 0,8-1,5cm, vitek, pogosto ukrivljen, trd, poln, mesnat, rumen, mestoma prekrit z rdečkastimi podolžnimi vlakni ali rdeče pikčast, na mestih, kjer se ga dotaknemo, pomodri.

Meso: rumeno, mehko, v klobuku rdečkasto, pri dnu beta rjavkasto, na prerezu postane meso najprej modro, nato rdeče, vonj po sadju, prijetnega okusa.

Čas rasti: od avgusta do oktobra.

Rastišče: iglast (smreka, bor) in listnat gozd, zlasti ob robu med travo, predvsem v nižinah; pogosta.

Uporabnost: užitna, zlasti mlada, pozneje je meso zmehčano.

Možnost zamenjave: z navadnim mavlom, Xerocomus subtomentosus (L. ex Fr.) Quel., z rumeno trosovnico, ki na mestih, kjer se je dotaknemo, ne pomodri, in s tankim betom, prekritim z rjavkasto mrežico, za rdečenogega mavla pa so značilna rdeča vlakna na betu in rdeče meso na poškodovanih mestih na klobuku (izjedenih od polžev).

Rdečebetna polstenka