torek, 9. oktober 2012

Bela Lupljivka - Suillus placidus (Bon.) Sing.

Klobuk: 3-13cm, tankomesnat, nizko izbočen, nato sploščen, bel (!) ali belo rumen, na odtisnjenih mestih svetlo vijoličast, nato rjav, prekrit s svetlečo sluzjo, kožico z lahkoto odstranimo.


Trosovnica: cevke kratke, poraščene po betu, najprej bele, pozneje citronsko rumene, končno zeleno rumene, luknjice drobne, izločajo belorumene kapljice, ki postanejo rjavordeče. Trosni prah rjavo rumen. Trosi podolgovato ovalni, 7-10 x 3-5mcm.

Bet: 4-12 x 1-2 cm, valjast, vitek, spodaj zašiljen, poln, belo rumen, pri mladi gobi prekrit s sluzjo in z drobnimi rdeče rjavimi kapljicami.

Meso: pri mladi gobi trdo, belo, pozneje mehko, rumenkasto, na prerezu svetlo vijoličasto, neznačilnega vonja in okusa.

Čas rasti: od avgusta do oktobra.

Rastišče: v skupinah in v šopih, izključno pod gladkim borom (Pinus strobus), redka Razširjena je po vsem svetu, našli so jo v Severni Ameriki, Aziji, Severni Afriki in po vsej Evropi. V Nemčiji so jo našli prvič pred 130 leti, v Alpah raste do 2000 m višine, našli pa so jo tudi na Siciliji.

Uporabnost: užitna.
Možnost zamenjave: značilna je svetla barva klobuka in rastišče pod gladkim borom.
Slinavka ali ovčarka, Suillus granulatus (L. ex Fr.) Kuntze, je pri nas pogostejša, podobna ji je po vitkem betu in rumeni trosovnici, ki izloča bele kapljice, klobuk ni bel, ampak rumeno rjav. 



Ni komentarjev:

Objavite komentar