četrtek, 11. oktober 2012

Navadna Polstenka, Navadni Mavel - Xerocomus Subtomentosus (L. ex Fr.) Quel.

Klobuk: 3-12cm v premeru, izbočen, pozneje sploščen, suh, z žametno površino, rumeno rjav, pogosto razpokan in pri starih gobah obledel.

Trosovnica: rumena, pritrjena k betu, cevke dolge z velikimi, oglatimi luknjicami, na mestih, kjer se je dotaknemo, ne pomodri. Trosni prah rumen.

Bet: 4-10 x 0,8-1,5 cm, trd, poln, spodaj zožen, ukrivljen, rumenkast, prekrit z vzdolžnimi rjavimi vlaknati mi progami, ki mestoma oblikujejo redko mrežico, površina suha, zrnata ali nakosmičena.

Meso: sprva trdo, se kmalu zmehča, belkasto, rumeno, prijetnega okusa, včasih z blagim vonjem po sadju.

Čas rasti: od junija do oktobra.

Rastišče: listnat in iglast gozd, zlasti ob robu gozdov v travi; raste posamič in v skupinah, v nižinah in v višjih legah, pogosta.

Uporabnost: mlada užitna, dokler je meso še trdo, ni najbolj kvalitetna, pri kuhanju se meso zelo zmehča.
Možnost zamenjave: ta srednje velika goba z žametnim rumeno rjavim klobukom, rumeno cevasto trosovnico, ki ne pomodri, in razmeroma dolgim rumeno rjavo progastim betom brez rdečih odtenkov, se po teh značilnostih razlikuje od datljeve polstenke, Xerocomus spadiceus (Fr.) Quel., in od rdečenogega mavla, Xerocomus chrysenteron (Bull. ex St. Am.) Ouel. ki imata na betu rdeča vlakna. Poleg tega spreminja rdečenogi mavel barvo mesa najprej v modro in nato v rdečo. 



Navadna polstenka

Ni komentarjev:

Objavite komentar