ponedeljek, 27. januar 2014

Žametasti goban - Boletus erythropus

Zelo trd in mesnat klobuk je sprva poloblast, pozneje blazinasto izbočen, z nekoliko valovitim robom, Kožica je gladka ali rahlo baržunasta, včasih celo bleščeča se. Zelo krepek, trd in okroglast bet je posejan z drobnimi pikami. Luknjice so drobne, okrogle in temno rdeče barve. Zelo tanke in dolge cevke so rumeno zelenkaste. Čvrsto, včasih tudi gobasto citronasto rumeno meso je neizrazitega vonja in blagega okusa.

VARIABILNOST: Klobuk je opekasto rdeče do temno rjave barve. Luknjice na vtisnini pomodrijo. Cevke so sprva rumene, pozneje olivno zelene. Meso na prerezu takoj močno pomodri, kmalu preide v sivo modro.
RASTIŠČE: Raste v iglastih, redkeje listnatih gozdovih, zlasti na apnenčastih tleh in v višjih legah.
ČAS RASTI: Poleti in jeseni.
PODOBNE VRSTE: Pogosto ga zamenjujejo s svinjskim gobanom od katerega se razlikuje po pikčastem betu brez mrežice.
SOPOMENKE: Tubiporus erythropus.
OPOZORILO: Užiten, vendar ga moramo dobro prekuhati; surov je strupen.

Žametni goban 



Ni komentarjev:

Objavite komentar