Trosovnica: najprej zelenkasto rumena, pozneje rjava, na mestih, kjer jo pritisnemo, pomodri, kratke cevke z drobnimi luknjicami so pritrjene k betu. Trosni prah olivno rjav.
Bet: 6-10 x 2-3cm, čvrst, valjast, gladek, spodaj debelejši, rumen, poln.
Meso: rumeno, na zraku nekoliko pomodri, mehko, navadno neznačilnega okusa, včasih z vonjem po kloru.
Čas rasti: od avgusta do oktobra.
Rastišče: pod bori; raste v skupinah, pogosta, skupaj s kravjačo, Suillus bovinus (L. ex Fr.) Kuntze.
Uporabnost: mlade gobe užitne, srednje kvalitete.
Možnost zamenjave: značilni za peščenko so drobno zrnat rumeno rjav klobuk, rumen bet brez obročka, rumeno meso, ki nekoliko pomodri, in rastišče pod bori.
Peščenka |
Ni komentarjev:
Objavite komentar