Trosovnica: rumena, cevke kratke, pritrjene k betu, luknjice sprva drobne, pozneje večje, oglate, pri mladi gobi z belimi kapljicami. Trosni prah rjavkast.
Bet: 5-7 x 1-1,5cm, čvrst, valjast, poln, rumen ali rumeno rjav, pod klobukom drobno zrnat z belimi kapljicami.
Meso: mehko, v klobuku rumeno, v betu rjavkasto, na zraku ne spremeni barve, prijetnega vonja in okusa.
Čas rasti: od konca junija do oktobra, na Primorskem že maja.
Rastišče: med travo v borovih gozdovih, na gozdnih jasah in ob robu gozda, posebno na apnenčastih tleh, tudi pod smrekami; raste v večjih skupinah.
Uporabnost: dobra, užitna, pred uporabo snamemo kožico s klobuka.
Možnost zamenjave: v naših obmorskih krajih raste pod bori primorska maslenka, Suillus leptopus (Pers.) Marchand, z rumenim klobukom in rumeno trosovnico, poraščeno po betu, z majhnimi okroglimi luknjicami in belimi kapljicami. Bet je krajši od širine klobuka, čokat, brez obročka, belo rumen in rjavo pikast.
Ovčarka - pred uprabo olupiti |
Ni komentarjev:
Objavite komentar