četrtek, 11. oktober 2012

Žolti goban Žolti Goban, Rumena Noroglavka - Boletus junquilleus (Quel.) Boud.

Klobuk: 5-14 cm, polkrog last, pozneje bolj sploščen, neenakomerno nagrbančen, čvrst, debel, površina suha, nesvetleča, rob gladek, nekoliko podvit, živo rumen z rdeče rjavimi lisami, na pritisk modri.

Trosovnica: kratke rumene cevke so prirasle k betu, drobne rumene luknjice nepravilnih oblik postanejo pozneje zelene, na pritisk modrijo. Trosni prah rjavo zelenkast. Trosi 11-17 x 4,5-6 mcm, gladki, niso amiloidni. Cistide vretenaste oblike, skoraj brezbarvne.

Bet: 5-10 x 5-6 cm, debel, trebušast, poln, živo rumen kot klobuk, podolžno vlaknat oz. drobno nakosmičen, brez mrežice, z rdečimi lisami.

Meso: gosto, živo rumeno, na prerezu postane takoj živo modro, z vonjem po sadju, okus postane pozneje grenak.

Čas rasti: od septembra do oktobra.

Rastišče: pod listavci (bukev, hrast) v manjših skupinah, zelo redek.

Uporabnost: pogojno užiten, za jed bi ga morali prej dobro prekuhati. Niso opisani primeri zastrupitev. Ker je zelo redek, je kot zanimivost potreben zaščite.
Možnost zamenjave: vsa živo rumena kompaktna goba močno modri, podobno kot žametni goban, Boletus erythropus Fr., ki ima tudi rumeno meso in je brez mrežice na betu. Njegov klobuk pa je enakomerno rdeče rjav, žametne površine, cevke so sprva rumene, pozneje zelene, drobne okrogle luknjice so rdeče; rumeni bet je drobno rdeče nakosmičen, spodnji del beta je rjav, je pogojno užiten, vendar šele po kuhanju.


Žolti goban


Ni komentarjev:

Objavite komentar