Trosovnica: rumena, pozneje olivno rumena, cevke z
majhnimi okroglimi, pozneje oglatimi luknjicami, pritrjene k betu, pri starih
gobah nekoliko poraščene po betu. Trosni prah olivno rumen.
Bet: 6-10 x 1-1,5 cm, vitek, valjast, spodaj
ukrivljen, poln, rumen ali rdečkast, z ostankom belega sluzastega zastirala, ki
se posuši in postane rjavkasto, nad zastiralom prekrit z rjavo vlaknato
mrežico, pod zastiralom podolžno rjavo vlaknat ali pikčast.
Meso: pri mladi gobi trdo, rumeno, pozneje mehko, v
deževnem vremenu močno prepojeno z vodo, na zraku postaja rožnato, prijetnega
vonja in okusa.
Čas rasti: od avgusta do oktobra.
Rastišče: pod macesni; raste v skupinah v travi,
pogost.
Uporabnost: užitna, okusna, pred pripravo odstranimo
sluzasto kožico in zastiralo.
Možnost zamenjave: z gorsko lupljivko, Suillus
nueschii Sing., ki raste v višjih legah pod macesni; je nekoliko manjša, klobuk
je svetleje rumen, luknjice cevk so večje in pri zreli gobi niso olivno rumene,
temveč sive.
Macesnov goban |
Ni komentarjev:
Objavite komentar