VARIABILNOST: Klobuk je lahko oranžne do rjave
rdečkaste barve. Luknjice so sprva bele, pozneje sivkaste. Cevke so bele ali
rumeno smetanaste. Meso je belkasto, na prerezu postane modro, rožnato ali
vijoličasto. Med kuhanjem počrni
RASTIŠČE: Raste v listnatih gozdovih, zlasti pod
trepetlikami, brezami, gabri topoli in bukvami.
ČAS RASTI: Od zgodnjega poletja do pozne jeseni.
PODOBNE VRSTE: Zelo podoben mu je lisičji turek
(Leccinum vulpinum), ki pa raste le pod bori in smrekami.
SOPOMENKE: Boletus rufus, Boletus aurantiacus,
Leccinum rufum; turek, turški goban.
KULINARIČNA UPORABNOST: Turek je dobra užitna goba. Pred uporabo moramo odstraniti cevkasto trosovnico, ki se sicer rada prilepi na nebo v ustih.
Trepetlikov turek |
Ni komentarjev:
Objavite komentar