Klobuk: 5-15 cm v premeru, mesnat, izbočen, s suho
žametno površino, sivo rjave do temno rjave barve, kot bi bil osmojen,
povrhnjico težko odstranimo s klobuka.
Trosovnica: dolge cevke, ob betu proste, s širokimi,
ovalnimi ali oglatimi luknjicami, sive ali rjave barve, na mestih, kjer se jih
dotaknemo, počrnijo. Če pritisnemo košček trosovnice na časopisni papir, obarva
sok, ki izstopa iz gobe, papir zeleno modro. Trosni prah rjavkast.
Bet: 7-12 x 1,5-3cm, čvrst, valjast, poln, temno rjav,
z žametno površino, na mestih, kjer se ga dotaknemo, črni.
Meso: na prerezu pri mladi gobi čvrsto in vlaknato,
mlečno belo, pozneje črnikasto, kiselkastega, včasih pekočega okusa.
Čas rasti: od septembra do oktobra.
Rastišče: iglast gozd na peščenih tleh; redek.
Uporabnost: užiten, a ni zelo okusen. Zanimiv kot
redka goba; nabiranja ne priporočamo.
Možnost zamenjave: podobne barve je tudi črni
kuštravec, Strobilomyces floccopus (Vahl. ex Fr.) Karst.; klobuk je prekrit z
velikimi rjavo črnimi luskami, vitek dolg bet pa s temnimi vlaknatimi kosmi in
ima pri mladi gobi še ostanke črnega zastirala; neužiten.
Navadni Porfirnik |
Ni komentarjev:
Objavite komentar