Tanek in krhek klobuk je sprva izbočen, pozneje razprt
in rahlo ugreznjen, včasih z ostro grbico na temenu. Površina klobuka je suha,
gladka ali rahlo nagubana. Bet je valjast ali ob dnišču zožen in vzdolžno
drobno nabrazdan. Nežni lističi so gosti, različno dolgi in nekoliko porasli po
betu. Mehko in krhko meso ima nežen, a neprijeten vonj in grenek okus. Na
prerezu izceja bel voden mleček, sprva blagega, pozneje grenkega okusa, ki ne
spremeni barve.
VARIABILNOST: Barva klobuka in beta se lahko iz rjavo
rdeče spremeni v temno rjavo. Lističi so sprva belkasti, pozneje rožnati z
vijoličastim nadihom. Meso je lahko bele ali rdečkasto rjave barve.
RASTIŠČE: Raste v listnatih gozdovih, najraje pod
bukvami in gabri ali na preperevajočih štorih.
ČAS RASTI: Poleti in jeseni.
SOPOMENKE: Agaricus subdulcis.
|
Sladkasta mlečnica |
Ni komentarjev:
Objavite komentar