Trosovnica: opekasto, oranžno do temno rdeče barve, sestavljena iz cevčic, sprva rumene, pozneje zelenkaste barve z drobnimi, okroglimi rdečimi luknjicami. Trosni prah rjavo zelenkaste barve.
Bet: 4-20 x 1-5 cm, čokat, trd, mesnat in poln, spodaj odebeljen, včasih vitek in zakrivljen, v gornjem delu na površini rumene barve, v spodnjem rdečkaste, ob dnu rjav, ves preprežen z dobro vidno rdečo vlaknato, podolžno iztegnjeno mrežico.
Meso: v klobuku svetlo sive barve, v betu oranžne, v spodnjem delu pa rdeče. Na zraku hitro spremeni barvo v modrikasto. Prijetnega vonja in okusa.
Čas rasti: od junija do oktobra.
Rastišče: v listnatih in iglastih gozdovih v nižinah in višinah, tudi v parkih v naseljih; pri nas je pogost.
Uporabnost: surov ni užiten, treba ga je dobro prekuhati in vso vodo odliti; torej je pogojno užiten.
Možnost zamenjave: zaradi žametnega klobuka in rdeče trosovnice ga lahko zamenjamo z žametnim gobanom, Boletus Erythropus, ki pa na površini beta nima rdeče vlaknate mrežice, temveč je prekrit z drobnimi rdečimi kosmiči, v dnu beta pa prevladuje rjava barva. Meso je rumeno in na zraku v v hipu pomodri, pogojno užiten, surov je strupen.
Svinjski goban, Noroglavka |
Ni komentarjev:
Objavite komentar