Zelo mesnat in čvrst klobuk je sprva stožčasto
izbočen, pozneje sploščen, včasih s komaj opazno temensko grbo ter, vsaj pri
mladih gobah, spodvihanim in drobno nažlebljenim obrobjem. Pokrit je z gladko,
debelo, prosojno plastjo sluzi, ki jo lahko v celoti odluščimo. Bet je
valjast, precej krepek, ob dnišču včasih odebeljen in lepljiv kot klobuk. Pri
mladih gobah je med betom in klobukom nežna sluzasta koprena iz tankih vlakenc.
Ko se klobuk razširi, se koprena raztrga in na betu pod lističi ostane sluzast
rjavkast obroček, ki se tesno prilega betu. Lističi so redki, zelo široki in
debeli, poševno poraščeni po betu in proti robu klobuka močno viličasto
razcepljeni. Mehko in krhko meso je brez izrazitega vonja in ima rahlo
kiselkast okus.
VARIABILNOST: Klobuk je lahko sivo vijoličaste do
črnikaste barve s škrlatno rdečim nadihom; pri zrelih gobah so pogoste črne
lise. Bet je dvobarven: bel v zgornjem in zlato rumen v spodnjem delu. Lističi
so sprva belkasti, pozneje sivi in na koncu skoraj črni. Meso je belo, razen
pri dnu beta, kjer postane živo rumeno.
RASTIŠČE: Raste v iglastih gozdovih, predvsem pod smrekami
in bori.
ČAS RASTI: Poleti in jeseni.
PODOBNE VRSTE: Skoraj nemogoče ga je zamenjati z
drugimi gobami.
SOPOMENKE: Gomphus glutinosus, Agaricus glutinosus;
veliki polžar.
KULINARIČNA UPORABNOST: Dobra užitna goba, odstraniti
moramo le sluzasto prevleko. Primeren je za sušenje ali vlaganje v olje.
|
Veliki slinar |
Ni komentarjev:
Objavite komentar