sreda, 12. september 2012

Kraljevi goban - Boletus regius

Izredno mesnat in zelo čvrst klobuk je sprva pol­oblast pozneje blazinast in končno sploščen all včasih na osredju rahlo udrt Ko­žica je gladka, žametasta, včasih nekoliko pegasta in pri zrelih gobah prekrita s tanko belkasto mrežico. Zajeten mesnat bet je jajčaste ali kijaste oblike in v dnišču močno odebeljen; zgornji del beta prekriva drobna rumena mrežica. Na pritisk ne spremeni bar­ve. Luknjice so drobne in oglate. Dolge in ozke cev­ke so le redko pritrjene na bet. Sprva čvrsto in trdo, pozneje mehko meso je prijetnega vonja in okusa.

VARIABILNOST: Klobuk je obarvan v različnih odtenkih rožnate in rdeče barve, z rumenkastimi ali olivno zelenkastimi lisami. Luknjice in cevke so sprva rume­ne, pozneje zelenkaste. Svetlo do živo rumeno meso včasih na prerezu pomo­dri.

RASTIŠČE: Raste pod bukvami, hrasti in kostanji na sončnih, nekoliko višjih le­gah; je zelo redek in ogrožen.

ČAS RASTI: Poleti in zgodaj jeseni.

PODOBNE VRSTE: Zaradi čokatega videza in značilne obarvanosti ga skoraj ne moremo zamenjati.

KULINARIČNA UPORABNOST: Kraljevi goban je dobra užitna goba. Zaradi trde­ga mesa prijetnega vonja in okusa ga lahko pripravljamo na različne načine. 

Kraljevi goban

Ni komentarjev:

Objavite komentar