ponedeljek, 3. september 2012

Lepljivi Privihanec - Pulveroboletus cramesinus


Klobuk: 3-6 cm, sprva poloblast, pozneje blazinasta sploščen, meso v klobuku debelo do 1 cm, rožnato rjav do rjavo rdečkast, pozneje obledi, površina gladka, mazava.

Trosovnica: cevke rumene, pozneje rumeno rjave, priraščene k betu, luknjice citronsko rumene, sprva ozke, pozneje široke, sprva okrogle, pozneje oglate. Trosni prah zelenkasta rumen. Trosi podolgovati, vretenasti, 15-17 x 4- 7mcm.

Bet: 3-8 x 1-1,5 cm, rumen z rdeče rjavimi lisami, upognjen, spodaj zožen, mazav, v notranjosti večje in manjše votline.

Meso: belo, mestoma z robov rdečkasto, ne spremeni barve na zraku, v klo­buku prožno, mehko, prijetnega vonja in okusa.

Čas rasti: od septembra do oktobra.

Rastišče: v mešanem gozdu pod bukvami in hrasti, posamezno in v šopih, razširjen v srednji Evropi, na Švedskem, Danskem, v Franciji, Severni Afriki in Severni Ameriki. V Sloveniji je zelo redek, našli smo ga v Pomurju na Goričkem. Potreben zaščite!

Uporabnost: užiten.
Možnost zamenjave: razmeroma majhna, rožnato rjava goba z nekoliko mazavim klobukom in rumeno trosovnico, ki na zraku ne spreminja barve, raste v šopih. Rdeča polstenka, Xerocomus rubellus, je prav tako redka, ima klobuk bolj krvavo rdeče barve in rumeno trosovnico, na pritisk pomodri.

Ni komentarjev:

Objavite komentar