sreda, 5. september 2012

Užitna sirovka - Lactarius deliciosus

Mesnat klobuk je sprva izbočen pozneje sploščen in naposled lijasto udrt, včasih ima grbico na temenu. Kožica je gladka, svetleča se in lepljiva, zrjavkasto oranžnimi koncentričnimi krogi. Bet je kratek in čokat, sprva poln, pozneje votel in posejan s temnimi jami­cami. Lističi so gosti, tanki in ozki, raz­lično dolgi in porasli po betu. Meso je čvrsto, a krhko. Na prerezu izloča gost mleček sladkega okusa, ki ima barvo ko­renčkovega soka; ko se mleček posuši po­stane sivo zelen.

VARIABILNOST: Klobuk je lahko okrasto rumen ali temnooranžno rdeč. Starejše gobe imajo včasih svetlo zelene lise. Bet je nekoliko svetlejši od klobuka, včasih posut z rahlim rožnatim ali okrastim poprhom. Meso na prerezu rahlo po­zeleni, vendar zelen odtenek kmalu izgine.

RASTIŠČE: Dokaj pogosta goba v iglastih gozdovih, v nižinah in višjih legah.

ČAS RASTI: Poleti in jeseni.

PODOBNE VRSTE: Možna je zamenjava z drugimi užitnimi mlečnicami, ki iz­ločajo oranžen mleček, kot so krvosočna mlečnica, lososova mlečnica (L. salmonicor) in smrekova sirovka.

SOPOMENKE Agaricus deliciosus; užitna mlečnica.

KULINARIČNA UPORABNOST: Okusna užitna goba, a le dokler je mlada. Naj­boljša je pečena ali vložena v kisu. 

Užitna sirovka

Ni komentarjev:

Objavite komentar