torek, 11. september 2012

Veliki slinar - Gomphidius glutinosus

Zelo mesnat in čvrst klobuk je sprva stožčasto izbočen, pozneje sploščen, včasih s komaj opazno temensko grbo ter, vsaj pri mladih go­bah, spodvihanim in drobno nažlebljenim obrobjem. Pokrit je z gladko, debelo, prosojno plastjo sluzi, ki jo lahko v celoti od­luščimo. Bet je valjast, precej krepek, ob dnišču včasih odebeljen in lepljiv kot klo­buk. Pri mladih gobah je med betom in klobukom nežna sluzasta koprena iz tankih vlakenc. Ko se klobuk razširi, se koprena raztrga in na betu pod lističi ostane sluzast rjavkast obroček, ki se tesno prilega betu. Lističi so redki, zelo široki in debeli, poševno po­raščeni po betu in proti robu klobuka močno viličasto razcepljeni. Mehko in krhko meso je brez izrazitega vonja in ima rahlo kiselkast okus.

VARIABILNOST: Klobuk je lahko sivo vijoličaste do črnikaste barve s škrlatno rdečim nadihom; pri zrelih gobah so pogoste črne lise. Bet je dvobarven: bel v zgornjem in zlato rumen v spodnjem delu. Lističi so sprva belkasti, pozneje sivi in na koncu skoraj črni. Meso je belo, razen pri dnu beta, kjer postane živo ru­meno.

RASTIŠČE: Raste v iglastih gozdovih, predvsem pod smrekami in bori.

ČAS RASTI: Poleti in jeseni.

PODOBNE VRSTE: Skoraj nemogoče ga je zamenjati z drugimi gobami.

SOPOMENKE: Gomphus glutinosus, Agaricus glutinosus; veliki polžar.

KULINARIČNA UPORABNOST: Dobra užitna goba, odstraniti moramo le sluza­sto prevleko. Primeren je za sušenje ali vlaganje v olje. 

Veliki slinar

Ni komentarjev:

Objavite komentar