ponedeljek, 10. september 2012

Zimska kolobarnica - Tricholoma portentosum

Sprva stožčasto izbo­čen ali zvonast klobuk je pozneje grbasto splo­ščen in žarkasto vlak­nat. Rob klobuka je često valovit, pogosto izboklinast. V vlažnem vremenu lepljiva, sicer suha in gladka kožica je temno sivo rjava do sa­jasto črna z rahlim     vijo­ličastim nadihom. Kra­tek in krepak, včasih ne­koliko trebušast in poln bet sivo rumenkaste barve je gladek, s kosmičasto do vlaknato površino; rahlo odebeljeno dnišče je včasih korenasto podaljšano. Debeli in široki lističi so nekoliko razmaknjeni in izrezano prirasli na bet, tako da ob betu tvorijo žlebič. V osredju debelo in na krajevcih tanko meso je krhko in belo, pod kožico klobuka sivo do sajasto, bla­gega okusa, z rahlim vonjem po moki.

VARIABILNOST: Klobuk je temno sive barve, včasih z olivno zelenimi odtenki. Bet je lahko rumenkast ali olivno zelenkast. Lističi so sprva beli, pozneje sivkasti.

RASTIŠČE: Zimska kolobarnica ali sivka raste posamič ali v skupinah, včasih tudi v risih, v iglastih gozdovih pa tudi pod nekaterimi listavci (breze).

ČAS RASTI: Pozno jeseni in zgodaj pozimi.

PODOBNE VRSTE: Zamenjamo jo lahko z neužitno vretenasto kolobarnico, podobne pa so ji tudi druge vrste kolobarnic, med katerimi so nekatere strupe­ne, npr. pegasta kolobarnica.

KULINARIČNA UPORABNOST: Odlična užitna goba, vendar moramo pred upo­rabo olupiti kožico s klobuka. 

Zimska kolobarnica

Ni komentarjev:

Objavite komentar