sreda, 5. september 2012

Zelena golobica - Russula aeruginea

Klobuk je sprva izbočen, pozneje sploščen, z ugreznjenim osredjem ter gladkim ali rahlo nažlebljenim obrobjem. Kožica je zelenkaste barve, na sredi­ni temnejša, v vlažnem vremenu lepljiva in drobno žarkasto nabrazdana. Čokat gladek bet je valjast ali proti dnu rahlo zožen. Krhki lističi so gosti, viličasto raz­cepljeni in nekoliko porasli po betu. Čvrsto meso je skoraj brez vonja in pekočega okusa.

VARIABILNOST: Barva klobuka se ne spreminja veliko, lahko je le bolj ali manj zelena. Lističi so spremenljive barve in so lahko belkasti do rumeno okrasti.

RASTIŠČE: Precej razširjena in pogosta je v listnatih in iglastih gozdovih, naj­raje zraste pod brezami, smrekami in borovci.

ČAS RASTI: Poleti in jeseni.

PODOBNE VRSTE: Pogosto jo zamenjujejo z odličnimi zelenimi različki modrikaste golobice (R. cyanoxantha).

KULINARIČNA UPO­RABNOST: Okusna užitna goba. 

Zelena golobica

Ni komentarjev:

Objavite komentar