Klobuk: 6-20 cm v premeru, sprva poloblast, nato
izbočen, s suho, žametno površino, mlad je črno do čokoladno rjav, pozneje
svetlejši, nikoli pa nima rdečkastih odtenkov.
Trosovnica: bela, poprhnjena, pozneje rumena, nazadnje
zelena, sestavljena iz gostih cevčic z drobnimi okroglimi luknjicami. Trosni
prah olivno rjave barve.
Bet: 5-15 x 3-6 cm, debel, čvrst, sprva spodaj
debelejši, pozneje valjast, rjav, prekrit z mrežico iz drobnih vlaken, ki je v
gornjem delu beta svetlejša, skoraj bela, v spodnjem delu pa rdeče rjava.
Meso: belo, trdo, prijetnega vonja in okusa.
Čas rasti: od maja do oktobra.
Rastišče: v listnatem ali mešanem gozdu (hrast,
kostanj) na apnenčastih tleh, predvsem v toplejših deželah okrog Sredozemskega
morja, manj v srednjih in severnoevropskih deželah. Pri nas ga je največ v
Primorju, na Krasu, na Dolenjskem in v Pomurju. V alpskih iglastih gozdovih ga
ne najdemo.
Uporabnost: užiten, zelo okusna mesnata goba s čvrstim
mesom.
Ni komentarjev:
Objavite komentar