Klobuk: 4-15 cm v premeru, mesnat, izbočen s podvitim
robom, pozneje sploščen, kostanjevo rjav, pozneje svetlejši, površina suha in
fino žametna, zelo različnih oblik in barv.
Trosovnica: bela, nato rumena, pozneje olivno zelena,
na mestih, kjer se je dotaknemo, zelenkasto modra, cevke srednje dolge,
pritrjene k betu, z luknjicami, ki so sprva drobne, pozneje večje in oglate.
Trosni prah rumeno rjav.
Bet: 5-10 x 1-2 (5) cm, čvrst, poln, vitek ali
trebuhast, rumeno in rjavo podolžno vlaknat, nima vlaknate mrežice kot nekatere
vrste gobanov.
Meso: belkasto, pod površino rjavkasto, na prerezu
bolj ali manj pomodri, sprva čvrsto, pozneje mehko in gobasto, prijetnega vonja
in okusa.
Čas rasti: od avgusta do novembra.
Rastišče: iglast gozd (smreka), precej pogosta v
nižinah, manj v višjih legah; raste posamezno in v skupinah, pogosto tik ob
deblu ali štoru.
Uporabnost: užitna, enake kvalitete kot gobani, meso
je nekoliko bolj trdo, primerna za sušenje, na rastiščih je vabljiva tudi za
živali.
Možnost zamenjave: podobna je gobanom, od katerih se
razlikuje po rjavem podolžno vlaknatem betu, ki ni preprežen z mrežico,
trosovnica na mestih, kjer se je dotaknemo, pomodri, prav tako meso na
prerezu.
Ni komentarjev:
Objavite komentar