Klobuk: 10-18 cm v premeru, prekrit z žametno kožico
enakomerne lešnikovo rjave barve po vsem klobuku, obrobje ni svetlejše,
površina v suhem vremenu pogosto razpoka v rjava polja, ločena med seboj s
svetlejšimi mrežastimi razpokami.
Trosovnica: najprej bela, nato rumena, nazadnje olivno
zelena, sestavljena iz cevčic z drobnimi luknjicami, ki so tik ob betu in ob
robu klobuka krajše. Trosni prah olivno okraste barve.
Bet: 7-15 x 2,5 cm, bel ali svetlo rjav, ves preprežen
z drobno mrežico iz belkastih vlaken, pogosto spodaj zožen.
Meso: belo, tik ob trosovnici rumeno, v betu čvrsto, v
klobuku mehkejše, prijetnega vonja in okusa.
Čas rasti: od maja do oktobra, največ od junija do
septembra.
Rastišče: pri nas je najpogostejši med gobani, raste v
listnatih gozdovih, zlasti pod hrasti, bukvami, kostanji in gabri.
Uporabnost: odlična užitna goba, primerna za
pripravljanje in konserviranje na vse možne načine.
Možnost zamenjave: jesenski goban, Boletus edulis
Bull. ex Fr., ima obrobje klobuka navadno svetlejše, bet pa bolj trebuhast,
svetlejšo vlaknato mrežico ima samo po gornjem delu beta, meso pa je bolj
čvrsto.
Pšenični goban |
Ni komentarjev:
Objavite komentar