Klobuk: 10-18 cm v premeru, prekrit z žametno kožico
enakomerne lešnikovo rjave barve po vsem klobuku, obrobje ni svetlejše,
površina v suhem vremenu pogosto razpoka v rjava polja, ločena med seboj s
svetlejšimi mrežastimi razpokami.
Trosovnica: najprej bela, nato rumena, nazadnje olivno
zelena, sestavljena iz cevčic z drobnimi luknjicami, ki so tik ob betu in ob
robu klobuka krajše. Trosni prah olivno okraste barve.
Bet: 7-15 x 2,5 cm, bel ali svetlo rjav, ves preprežen
z drobno mrežico iz belkastih vlaken, pogosto spodaj zožen.
Meso: belo, tik ob trosovnici rumeno, v betu čvrsto, v
klobuku mehkejše, prijetnega vonja in okusa.
Čas rasti: od maja do oktobra, največ od junija do
septembra.
Rastišče: pri nas je najpogostejši med gobani, raste v
listnatih gozdovih, zlasti pod hrasti, bukvami, kostanji in gabri.
Uporabnost: odlična užitna goba, primerna za
pripravljanje in konserviranje na vse možne načine.
Možnost zamenjave: jesenski goban, Boletus edulis
Bull. ex Fr., ima obrobje klobuka navadno svetlejše, bet pa bolj trebuhast,
svetlejšo vlaknato mrežico ima samo po gornjem delu beta, meso pa je bolj
čvrsto.
![]() |
Pšenični goban |
Ni komentarjev:
Objavite komentar