Klobuk: 5-20 cm v premeru, izbočen, temno rjav ali
rdeče rjav, po vsej površini enakomerno obarvan, s suho žametno površino.
Trosovnica: rdeča, sestavljena iz cevčic, ki so sprva
rumene, nato zelenkaste z drobnimi okroglimi luknjicami rdeče barve, na pritisk
pomodri. Trosni prah rjavo olivne barve.
Bet: 7-15 x 3-5cm, mesnat, trebušast, rumen, prekrit z
drobnimi rdečimi kosmiči, nima mrežice, v spodnjem delu rjavkast ali rjavo
zelenkast.
Meso: citronasto rumeno, na prerezu takoj pomodri,
čvrsto, prijetnega vonja in okusa.
Čas rasti: od junija do oktobra.
Rastišče: v iglastih in listnatih gozdovih, zlasti na
apnenčastih tleh in v višjih legah, kjer je bolj pogost.
Uporabnost: surov ni užiten, treba ga je dobro
prekuhati; pri tem postane voda, v kateri kuhamo gobe, rjava in jo moramo
odliti. Kljub temu, da meso potemni, je kuhan užiten.
Možnost zamenjave: podoben mu je svinjski goban Boletus
luridus, Schff. ex Fr., ki ima prav tako žameten klobuk rjave barve, vendar z
nekoliko zelenkastim odtenkom, bet je rumen in preprežen z redko rdečo mrežico,
ki je žametni goban nikoli nima. Meso v klobuku je belo, v betu oranžno, v
spodnjem delu beta vinsko rdeče in na prerezu v trenutku pomodri, nato pa
počasi prehaja v zelenkasto in naposled v temno sivo. Trosovnica je sprva
oranžna, pozneje pa rdeča.
Ni komentarjev:
Objavite komentar