Trosovnica: lističi gosti in široki, ob betu prosti
ali izrezani, z valovitim prostim robom, rumeni. Trosni prah bel.
Bet: 3-7 x 1-2cm, čvrst, tiči globoko v zemlji, pri
dnu odebeljen, gladek ali drobno vlaknato luskast, rumen z olivnim ali rjavim
odtenkom, poln.
Meso: belkasto, pod površino rumeno, nežno in krhko,
prijetnega okusa, z vonjem po moki, pri kuhanju postane meso zeleno.
Čas rasti: septembra do novembra.
Rastišče: iglast gozd, predvsem borov; raste v manjših
skupinah, globoko v zemlji.
Uporabnost: užitna, zelo okusna.
Možnost zamenjave: podobna ji je žveplena kolobarnica,
Tricholoma sulphureum (Bull. ex Fr.) Kumm., ki ima bolj rumeno meso, diši po
karbidu, raste v listnatem gozdu in je neužitna, celo rahlo strupena.
Ni komentarjev:
Objavite komentar