Trosovnica: lističi beli, na poškodovanem mestu
rjavkasti, ozki, precej gosti in debeli, ob betu zaokroženi, pri mladi gobi so
prekriti z zastiralom. Trosni prah bel. Trosi gladki 5,5-8 x 4,5-5,5 mcm, ovalni.
Bet: 10 - 14 X 1,5-3 cm, poln, valjast, z ostanki
belega zastirala, nad zastiralom bel, pod zastiralom neenakomerna rjava vlakna
na beli podlagi, na poškodovanih mestih rjav.
Meso: čvrsto, belo, v betu nekoliko rumenkasto; nežen
in prijeten vonj po hruškah, ali po cvetovih črnega trna, drugi opisujejo vonj
po siru Camembert; okus nekoliko grenak, nikoli nima vonja in okusa po moki.
Čas rasti: od septembra do oktobra.
Rastišče: pod smrekami, v majhnih skupinah, v
Sloveniji redka, posamezna rastišča so v okolici Preddvora in Velikih Lašč.
Raste po vsej srednji Evropi, ob sredozemskih obalah in na Švedskem, v Aziji,
zelo razširjena in cenjena je na Japonskem kot »matsu-take«.
Uporabnost: izdatna in zelo okusna jedilna goba,
aromatična. Na trgu jo prodajajo v Alžiru, Siciliji, Japonskem.
Možnost zamenjave: neužitna čokata kolobarnica,
Tricholoma robustum (A. & S. ex Fr.) Ricken, ji je podobna po velikosti,
raste na apnenčastih tleh pod iglavci, klobuk je rdečkasto rjav, mazav, klobuk
in bet sta bolj drobno rdeče rjavo nakosmičena. Okus ima grenak, nima pa
prijetnega aromatičnega vonja kot krokodilja kolobarnica. Njen okus primerjajo
z okusom moke ali kumar.
Ni komentarjev:
Objavite komentar