Klobuk: 4-12 cm v premeru, mesnat, izbočen, nato
blazinasto sploščen, z nizko topo grbico v sredini, čokoladno ali opekasto
rjav, včasih prekrit s sluzjo, takrat ima vijoličast odtenek, pri mladi gobi
rob podvit, na njem visijo ostanki belega zastirala. Kožico s klobuka z lahkoto
odstranimo.
Trosovnica: rumena, cevke z majhnimi okroglimi
luknjicami, ki postanejo kmalu oglate, so pritrjene k betu, pri mladi gobi
prekrite z belim, sluzastim zastiralom. Trosni prah rjavkast.
Bet: 5-8 x 1-2cm, čvrst, valjast, poln, rumen, pod
klobukom prekrit s temnejšimi zrnci, ostanek zastirala kožnat, bel, sluzast,
pozneje rjav.
Meso: belkasto ali rumeno, mehko, na zraku ne
spreminja barve, neznačilnega vonja in okusa, stare gobe imajo vodeno meso.
Čas rasti: septembra in oktobra, celo novembra.
Rastišče: borov in mešan gozd, med travo; pogosta.
Uporabnost: mlada užitna; pred pripravo odstranimo
kožico s klobuka in sluzno plast.
Možnost zamenjave: podobna ji je slinavka ali ovčarka,
Suillus granulatus (L. ex Fr.) O. Kuntze, ki ima svetlejši, rumen klobuk, nima
obročka na betu, na rumeni trosovnici pa ima bele kapljice.
Ni komentarjev:
Objavite komentar