Trosovnica: oranžno rdeča, ob robu klobuka rumena, na
pritisk pomodri, sestavljena iz cevk rumeno zelene barve, ki so ob betu tako
kratke, da se ga ne dotikajo. Luknjice zelo goste in drobne. Trosni prah rjavo
zelenkast.
Bet: 6-15 x 1-2 cm, trd, vlaknat, v spodnjem delu za
spoznanje vretenasto razširjen in nato zašiljen navzdol, v gornjem delu rumen,
v spodnjem škrlatno rdeč, brez mrežice na površini.
Meso: rumeno, v spodnjem delu beta rdeče, na zraku
pomodri. V klobuku mehko, v betu trdo, vlaknato. Vonj neznačilen, okus kiselkast.
Čas rasti: od junija do oktobra.
Rastišče: pravimo mu goban toplih krajev; pogostejši
je v Primorju in v Istri, in sicer v listnatih gozdovih, raste pa tudi v
Pomurju in na Dolenjskem.
Uporabnost: užiten samo klobuk, bet je tako trd, da je
neuporaben.
Možnost zamenjave: podoben mu je svinjski goban, Boletus
luridus Fr., ki ima bet prekrit z mrežico, meso v betu oranžno, pa tudi spodnja
stran klobuka, na katero je pritrjena trosovnica, je oranžna ali oranžno rdeče
barve.
Ni komentarjev:
Objavite komentar