Klobuk: 3-12 cm v premeru, sprva poloblast in svetlo
rumen, pozneje sploščen in rjav, površina žametasta, pozneje razpoka na
nepravilno oblikovana polja, ločena s svetlimi razpokami, kožico težko
odstranimo.
Trosovnica: cevke sorazmerno dolge, sprva rumene,
pozneje rumeno zelene, ob betu proste, luknjice majhne, sprva okrogle, svetlo
rumene (!), pozneje oglate, rumeno zelene. Prav tako je trosovnica najprej
bela, nato postaja bolj in bolj rumena in končno rjavkasto zelena. Trosni prah
rumeno rjav. Trosi 12- 18 x 6-8 mcm,
nepravilno vretenasti, podolgovati, svetlo rumeni, s kapijo v notranjosti.
Bet: 5-10 x 1,5-2,5 cm, sprva podoben podolgovatemu
jajcu, pozneje vitek in visok, navzgor zožen, navzdol zašiljen, svetlo rumen,
po vzdolžnih rebrih prekrit z drobnimi zrni, ki so pozneje rjava, poln.
Meso: čvrsto, v klobuku pozneje mehko, v betu trdo,
vlaknato, svetlo rumeno, na zraku postane rožnato, nato vse bolj vijolično in
končno črno. Vonj in okus neznačilna, vendar prijetna.
Čas rasti: od junija do oktobra.
Rastišče: v listnatih gozdovih (hrast, bukev), na
apnenčastih tleh, v skupinah po 2-3, pogostejši v toplejših krajih na
Primorskem in okrog Čateža, v srednji Sloveniji ni pogost.
Uporabnost: užiten.
Možnost zamenjave: od drugih vrst rodu Leccinum se
loči, ker ima edini rumene luknjice v trosovnici. Kožica na klobuku skoraj
vedno razpoka, meso je rumeno in spremeni barvo preko rožnate in vijolične v
črno, medtem ko trosovnicane črni. Pri vseh vrstah rodu Leccinum so cevke ob
betu krajše, da nastane okrog beta brazda.
Ni komentarjev:
Objavite komentar