Klobuk: 5-15 cm v premeru, sprva poloblast, pozneje
izbočen, površina suha, prekrita z razmeroma velikimi vlaknatimi luskami sive,
temno rjave ali črne barve, dvignjenimi od podlage in razporejenimi kot opeke
na strehi. Pri mladi gobi je rob podvit, pozneje visijo z njega ostanki
debelega sivega zastirala.
Trosovnica:
sprva belkasta, nato siva in naposled črno rjava, priraščena k betu, cevke
dolge, s širokimi oglatimi luknjicami, ki se proti robu klobuka manjšajo.
Bet: 8-20 x 2-3cm, dolg, vitek, v spodnjem delu
nekoliko debelejši, poln, z ostankom sivega zastirala, nad katerim je bet
vlaknat in svetle sivo rumene barve, pod zastiralom pa temno sivo rjavo
podolžno vlaknato nakosmičen, pri dnu črn.
Meso: v klobuku sprva mehko in svetlo sivo, na zraku
postane najprej rdečkasto, nato počasi sivo in naposled črno; v belu je meso
sprva svetlo sivo, pozneje postane temnejše in nazadnje črno, trdo in vlaknato,
suho, neprijetnega vonja in okusa; posušene gobe so črne.
Čas rasti: od avgusta do oktobra.
Rastišče: listnat in mešan gozd; raste posamezno in v
manjših skupinah, redek.
Uporabnost: ker je slabe kvalitete in redek, je brez
vrednosti za uživanje.
Možnost
zamenjave: površina klobuka je nekoliko podobna kot pri rjavem ježevcu,
Sarcodon imbricatus (L. ex Fr.) Karst., ki pa ima kratek debel bet in bodice na
spodnji strani klobuka; je pogojno užiten.
Ni komentarjev:
Objavite komentar