Klobuk: 8-20 cm, sprva poloblast, pozneje sploščen,
precej mesnat, površina suha, hrapava, vlaknata ali zrnata, rumeno rjave barve.
Trosovnica: rumena, pozneje rumeno zelena, na dotik
plavi, cevke dolge 1-2,5 cm, rumene z majhnimi okroglimi ali nekoliko oglatimi
luknjicami. Trosni prah rjavo olivno zelen. Trosi elipsoidni, 12-14 x 4-6mcm.
Bet: 5-14 x 2-6 cm, sprva sorazmerno debel, pozneje
valjasto iztegnjen in spodaj zožen, poln, rumen, v spodnjem delu postane kmalu
rjavkasto rdeč; vlakna na površini niso razporejena mrežasto, na srednjem delu
potekajo podolžno, na spodnjem delu pa so le s povečevainim steklom vidna
drobna rdeča pikčasta vlakenca (!).
Meso: belo do svetlo rumeno, pod kožico v klobuku
rdečkasto, na dotik ne pomodri, v betu vlaknato, vonj kiselkast, okus prijeten.
Čas rasti: od septembra do oktobra.
Rastišče: pod leskami ob robu listnatih gozdov, po več
skupaj, zelo redek, v Sloveniji je le nekaj rastišč.
Uporabnost:
užiten, zelo okusen, spodnji vlaknati del beta odrežemo.
Možnost zamenjave: zelo redek goban s hrapavim, svetlo
rjavim klobukom, z belim do svetlo rumenim mesom, ki ne pomodri, brez mrežice
na betu, a z drobnimi rdečimi pikčastimi vlakni, vidnimi s povečevalnim
steklom, je podoben rumenemu gobanu, Boletus appendiculatus Schff. ex. Fr ..
Ta ima navadno bolj temno rjav žameten klobuk, rumeno meso, ki rahlo modri, in
rumen bet z drobno mrežico. Meso nima kislega vonja, je užiten, redek. V
gorskih krajih raste dišeči goban, Boleius fragrans Vitt., s čokatim, vretenastim
rumenim betom, ki je v spodnjem delu rdeče rjav, brez mrežice, z rumenimi ali z
rdečimi pikčastimi vlakenci, rumeno meso in trosovnica na dotik modrlta, je
kislega vonja in okusa, užiten, redek. Trosi so živo rumeni.
Ni komentarjev:
Objavite komentar