Klobuk: 6-10 (15) cm v premeru, mesnat, pri mladi gobi
izbočen s podvitim robom, pozneje sploščen, vegast z valovitim robom, zelo
različnih barv od sivo zelenkaste, sivo rjave do bele, na temenu temnejši,
površina gladka, svetleča, v suhem vremenu drobno razpokana.
Trosovnica: lističi redki, debeli, beli, z zelenkastim
odtenkom. Trosni prah bel.
Bet: 4-8 x 1-2cm, zelo različnih oblik in barv,
valjast, trebuhast ali ukrivljen, bel z zelenkastim odtenkom, enake barve kot
klobuk ali svetlejši, mestoma rdečkast, z gladko površino ali prekrit z
drobnimi sivimi kosmiči.
Meso: debelo, belo, zlasti v betu postaja na rezni
ploskvi rdečkasto, včasih šele čez nekaj ur. Značilen je vonj po milu ali po
pralnici. Okus nekoliko grenak. Čas rasti: od septembra do oktobra ali celo
novembra.
Rastišče: iglast in mešan gozd; raste v skupinah, zelo
pogosta in razširjena po vsej Sloveniji.
Uporabnost: surova vsebuje človeku škodljive hemolizine,
ki se pri kuhanju razgradijo; prekuhana je užitna, vendar je manj kvalitetna;
zaužita v večjih množinah povzroča prebavne motnje.
Možnost zamenjave: zaradi številnih variacij
razlikujejo več različkov milnate kolobarnice, vsem pa je skupno, da imajo ob
dnu beta rdečkasto meso in bolj ali manj izrazit vonj po milu.
Ni komentarjev:
Objavite komentar