Trosovnica: srednje dolge cevke so oranžno rjave
barve, iste barve so velike oglate luknjice, ki so ob betu podaljšane. Trosni
prah rjav. Trosi vretenaste oblike, 7-12 x 3-5 cm.
Bet: 4-7 x 0,5-1,5cm, vitek, ukrivljen, poln, gladek,
v gornjem delu enake barve kot klobuk, v spodnji tretjini rumen.
Meso: zelo mehko, v betu rumeno, v klobuku rjavkasto,
neznačilnega vonja, pekočega okusa.
Čas rasti: od julija do oktobra.
Rastišče: v manjših skupinah, predvsem v smrekovih
gozdovih, skupaj z rdečo mušnico, jesenskim gobanom in mokarico, precej pogost.
Uporabnost: zaradi pekočega okusa je uporaben le v
zelo majhnih količinah kot začimba namesto popra. Ne velja za jedilno gobo.
Možnost zamenjave: razmeroma majhna cevarka z vitkim
rumenim betom, oranžno rjavo trosovnico in ostrim okusom po popru ima le malo
dvojnic. Greneči bakrenopor, Chalciporus amerellus (Quel.) Bataille, ima trosovnico
bakreno rdeče barve, svetlejši klobuk in bet, okus ni pekoč, temveč grenak, pri
nas je redek in ni užiten.
Pekoči bakrenopor
|
Ni komentarjev:
Objavite komentar