Trosovnica: lističi redki, debeli, široki, različno
dolgi, poraščeni po betu, prosti rob valovit, povezani s prečnimi pregradami,
oblikujejo votle prekate, rumeni, na pritisk modrijo. Trosni prah zelenkasto
rjav. Trosi 10-12,5 x 4- 4,5 mcm, vretenasti, podolgovati, gladki.
Bet: 2-6 x 0,5-1,5 cm, tanek, valjast, zakrivljen,
zavit, podolžno vlaknat, poln, sprva rumeno rdeč, pozneje rjav, v gornjem delu
pod lističi vzdolžno nabrazdan.
Meso: rumeno z rdečkastim odtenkom, ki postane na
zraku izrazitejši, debelo v klobuku, v betu vlaknato, milega okusa, prijetnega
vonja.
Čas rasti: od avgusta do oktobra.
Rastišče: v mešanih gozdovih na kislih tleh, zelo
redek. V Sloveniji je le nekaj rastišč, poznamo jih v Ljubljani in v okolici
Kranja.
Uporabnost: užiten, vendar zaradi redkosti potreben
zaščite.
Možnost zamenjave: lističi s prečnimi pregradami
predstavljajo prehod k cevarkam, po njih gobo lahko takoj prepoznamo. Po barvi
in površini klobuka pa je podoben mavlom, zlasti navadnemu mavlu, Xerocomus
subtomentosus (L. ex Fr.) Quel., z rumeno trosavnico iz cevk, ki na pritisk ne
spremenijo barve.
Ni komentarjev:
Objavite komentar