Klobuk: 7-15 cm, polkroglast, nekoliko grobo hrapave
površine, citronasto rumen, sprva trd in kompakten, v starosti mehkejši, pod
kožico nekoliko rjavkasto rumen.
Trosovnica: citronasto rumena, predvsem v mladosti, pa
tudi pri starejših trosnjakih; na pritisk ne pomodri (!), v najslabšem primeru
postane na dotaknjenih mestih čez daljši čas nekoliko rumeno rjavkasta. Trosni
prah olivno rjav.
Bet: 4-8 x 6-13cm, masiven, v dnišču močno odebeljen,
citronasto rumen, pri tleh nekoliko svetlejši, prekrit z izrazito svetlejšo
mrežico, ki po dotiku postane sprva nekoliko modrikasta, nato temnejša od
osnove.
Meso: belo, le neznatno rumenkasto, čvrsto, pozneje
mehkejše, prijetnega vonja in milega okusa.
Čas rasti: septembra.
Rastišče: pri nas do sedaj edino rastišče v okolici
Ljubljane, na zelo zakisani podlagi med borovnicami v borovem mešanem gozdu.
Uporabnost: spada v ožjo skupino žlahtnih gobanov in
je užiten, vendar ga raje ne nabirajmo, ker je zelo redek.
Možnost zamenjave: starejše primerke, ki niso tako
intenzivno rumeni in imajo citronast le rob klobuka, lahko zamenjamo z
običajnim jesenskim gobanom, posebno, če nismo pozorni na rastišče. Lahko pa
ga po videzu na hitro zamenjamo z enim od intenzivno rumenih gobanov, npr.
žoltim gobanom, Boletus junquiIIeus (Quel.) Boud., ki pa nima mrežice na betu,
na pritisk močno modri, prav tako tudi, če ga prerežemo, in je pogojno užiten.
Ni komentarjev:
Objavite komentar