Trosovnica: iz kratkih cevk z drobnimi luknjicami,
neenakomerno v jezikih porašča bet, rumena, pozneje rumeno zelena, čvrsto
priraščena na spodnjo stran klobuka. Trosni prah zelenkasto rjav.
Bet: rumen, rjavkasto lisast, podolžno vlaknat, vitek,
ukrivljen, zgoraj širši, navzdol se počasi zožuje in na dnu kroglasto razširi,
poln.
Meso: v klobuku rahlo, gobasto, rumeno, na zraku
pomodri, v betu trdo, vlaknato, neznačilnega vonja in kiselkastega okusa.
Čas rasti: od avgusta do oktobra.
Rastišče: vlažen listnat gozd, pod jelšami; redek.
Uporabnost: užiten.
Možnost zamenjave: od drugih cevark se razlikuje po
čvrsto priraščeni trosovnici, ki v jezikih sega na bet; na prerezu je meso v
klobuku rahlo, gobasto, v betu pa otrdelo, kot bi bilo leseno.
Jelšev polgoban |
Ni komentarjev:
Objavite komentar