Trosovnica: cevke precej dolge, sivo rumene, pozneje
rjavkaste, luknjice majhne, sprva bele, pozneje iste barve kot cevke. Trosni
prah svetlo rjavkast. Trosi (12-16 x 4-5 mcm) gladki, podolgovati, nepravilno
vretenasti, s kapljami v notranjosti.
Bet: 10-20 x 2-4 cm, stebrast, visok, višji od širine
klobuka, bel, v spodnjem delu rjavkast, ves prekrit z vlaknatimi kosmiči, ki so
od zgoraj navzdol bele, rdeče rjave in temno rjave barve, poln, z modro zeleno
pego v spodnjem delu.
Meso: debelo, gosto, v klobuku mehko, v betu vlaknato,
belo, na prerezu postane v klobuku rožnato, v betu vinsko rdeče in v spodnjem
delu beta sivo črno. Vonj in okus sta šibka, neznačilna, vendar prijetna.
Čas rasti: od avgusta do oktobra.
Rastišče: pod listavci (hrast, bukev, kostanj), zelo
pogost po vsej Sloveniji, razen v višinskih smrekovih gozdovih; raste v majhnih
skupinah na apnenčastih ali kislih tleh. Primerka na sliki sta s Kureščka pri
Igu.
Uporabnost: užiten.
Možnost zamenjave: nekateri ga imajo za hrastovo varianto
trepetlikovega turka, Leccinum aurantiacum (Bull. ex Fr.) S. F. Gray, ki ima
vitkejši bet, raste pa pod trepetlikami, brezami in gabri.
Ni komentarjev:
Objavite komentar