Trosovnica: iz rumenih cevk z drobnimi okroglimi
luknjicami, dolgo je rumena, pozneje postane najprej oranžno rdeča in nato
krvavo rdeča. Trosni prah rjavo zelen.
Bet: 7-15 x 3-8cm, v spodnjem delu trebušasto
odebeljen, poln, rumen, prekrit najprej z rumeno, pozneje s krvavo rdečo
mrežico, v spodnjem delu postane temno rdeč.
Meso: čvrsto, težko, rumeno, brez posebnega vonja in
okusa. Na zraku po vsej rezni ploskvi zelo hitro in močno pomodri, v betu
močneje kot v klobuku.
Značilno je tudi, da je vsa goba razmeroma zelo
kompaktna in težka. Čas rasti: september in oktober, do polovice novembra.
Rastišče: listnat in mešan gozd, na apnenčastih tleh;
pri nas je bil redek, v zadnjih letih pogostejši.
Uporabnost: ni užiten.
Možnost zamenjave: ker ostane trosovnica dolgo rumena,
je mlad podoben rumenemu gobanu, Boletus appendiculatus Schff. ex Fr., z
rumenim betom in rumeno trosovnico, ki le rahlo pomodri, bet je spodaj značilno
korenasto zašiljen in razmeroma daljši od širine klobuka, medtem ko je bet
težkega gobana razmeroma krajši od širine klobuka.
Ni komentarjev:
Objavite komentar