Klobuk: 4-15cm v premeru, mesnat, sprva izbočen s
podvitim robom, pozneje sploščen z valovitim robom in vgreznjeno sredino,
neenakomerno rožnato rdeče barve svežega mesa, na osredju prekrit z drobnimi
kosmiči temnejše rdeče barve, površina nekoliko lepljiva, v suhem vremenu
svetleča.
Trosovnica: lističi gosti in debeli, beli, pozneje
rumenkasti z vinsko rdečimi pegami, pritrjeni k betu ali izrezani. Trosni prah
bel.
Bet: 4-8 x 1-2 cm, čvrst, valjast, nekoliko upognjen,
bel z vinsko rdečimi pegami, v gornjem delu drobno nakosmičen, poln.
Meso: čvrsto, belo, na prerezu in na dotik nekoliko
pordeči, včasih grenkega okusa, neznačilnega vonja.
Čas rasti: od septembra do novembra.
Rastišče: nižinski listnat gozd (hrast, bukev), na
apnenčastih tleh; raste v skupinah in risih, pogosta.
Uporabnost: užitna, pred pripravo moramo pokusiti
vsako gobo posebej in izločiti grenke primerke.
Možnost zamenjave: podobna ji je manjša pordečela
polževka, Hygrophorus erubescens Fr., s klobu kom (4 -1 O cm) svetlejše
belorožnate barve, ki je ves prekrit z drobnimi kosmiči temnejše vinsko rdeče
barve. Belo meso na prerezu ne pordeči, temveč porumeni. Raste v višjih legah
pod iglavci. Ker je zelo grenkega okusa, ni užitna.
Ni komentarjev:
Objavite komentar