sreda, 8. avgust 2012

Bakrenordeči Polžar - Chroogomphus rutilus (Schff. ex Fr.) O. K. Miller

Klobuk: 3-12cm v premeru, sprva stožčast, s podvitimi robovi, pozneje razprt, z grbico na temenu, površina gladka, bakreno rdeče barve, pri mladi gobi sluzasta, v suhem vremenu postane suha in vlaknata.

Trosovnica: lističi široki, debeli in redki, razvejičeni, prirasli in poraščeni po betu, najprej rumenkasti in prekriti z mrenasto kopreno sivkasto vijolične barve, ki kmalu izgine, pozneje sivo vijolični in nazadnje temno rjavi. Trosni prah temno rjav.

Bet: 4-8 x 1-1,5 cm, vitek, čvrst, vlaknat, poln, v spodnjem delu navadno ožji, najprej rumene barve, pozneje postane bakreno rdeč kot klobuk, razen v naj nižjem delu, po betu več prečnih prog svetlejše barve. Tik pod lističi je ostanek koprene, nad njim je bet svetlejše barve. Pri mladi gobi sluzav.

Meso: rumeno, čvrsto, bolj trdo, brez posebnega vonja, prijetnega okusa.

Čas rasti: od avgusta do novembra.

Rastišče: med mahom v iglastih gozdovih (bor); pri nas razmeroma pogost.

Uporabnost: užiten, vendar ni najboljše kvalitete.
Možnost zamenjave: podoben mu je švicarski polžar, Chroogomphus helveticus (Sing.) Mos., s suhim, dlakavim klobukom, lističi in betom iste oranžno rjave barve, ki ni lepljiv, je pa podobne velikosti in kvalitete kot bakrenordeči polžar; raste pod smrekami, tudi v višjih legah.
Rožnati slinar, Gomphidius roseus (L.) Fr., je manjši, raste ob istem času kot bakrenordeči polžar pod bori, klobuk pa je bolj rožnato rdeče barve, bet je bel, le v spodnjem delu nekoliko rožnat, tudi meso je belo in ne rumeno, kot pri bakrenordečem polžarju. Raste na istih rastiščih kot kravjača, Suillus bovinus (L. ex Fr.) O.K. in v njeni bližini.
Veliki slinar, Gomphidius glutinosus (Schff.) Fr., s sivo rjavim klobukom, belimi, po betu poraščenimi lističi in belim krepkim mesnatim betom, ki je v spodnjem delu citronasto rumen, je ves sluzast, pozneje dobijo klobuk in lističi temnejše lise; raste pod iglavci v višjih legah.
Polžarji in slinarji so sorodne srednje velike gobe, ki rastejo pod iglavci. Razlikujejo se po barvi klobuka, lističev, beta in po barvi mesa; lističi jim segajo na bet, pri mladi gobi so zastrti s kopreno, ki pušča nežno sled na betu, trosni prah pa je rjav.

Ni komentarjev:

Objavite komentar