petek, 24. avgust 2012

Jesenski Goban, betičasti različek - Boletus edulis var. clavipes Peck


Klobuk: 7-15 cm, polkroglast, nekoliko grobo hrapave površine, citronasto rumen, sprva trd in kompakten, v starosti mehkejši, pod kožico nekoliko rjavkasto rumen.

Trosovnica: citronasto rumena, predvsem v mladosti, pa tudi pri starejših trosnjakih; na pritisk ne pomodri (!), v najslabšem primeru postane na dotak­njenih mestih čez daljši čas nekoliko rumeno rjavkasta. Trosni prah olivno rjav.

Bet: 4-8 x 6-13cm, masiven, v dnišču močno odebeljen, citronasto rumen, pri tleh nekoliko svetlejši, prekrit z izrazito svetlejšo mrežico, ki po dotiku postane sprva nekoliko modrikasta, nato temnejša od osnove.

Meso: belo, le neznatno rumenkasto, čvrsto, pozneje mehkejše, prijetnega vonja in milega okusa.

Čas rasti: septembra.

Rastišče: pri nas do sedaj edino rastišče v okolici Ljubljane, na zelo zakisani podlagi med borovnicami v borovem mešanem gozdu.

Uporabnost: spada v ožjo skupino žlahtnih gobanov in je užiten, vendar ga raje ne nabirajmo, ker je zelo redek.
Možnost zamenjave: starejše primerke, ki niso tako intenzivno rumeni in imajo citronast le rob klobuka, lahko zamenjamo z običajnim jesenskim goba­nom, posebno, če nismo pozorni na rastišče. Lahko pa ga po videzu na hitro zamenjamo z enim od intenzivno rumenih gobanov, npr. žoltim gobanom, Boletus junquiIIeus (Quel.) Boud., ki pa nima mrežice na betu, na pritisk močno modri, prav tako tudi, če ga prerežemo, in je pogojno užiten.

Ni komentarjev:

Objavite komentar