sreda, 8. avgust 2012

Brezobročna Štorovka, Dobova Štorovka - Armillariella tabescens (Scop. ex. Fr.) Sing

Klobuk: 3-7 (10) cm v premeru, sprva izbočen, nato sploščen in končno v sredini vleknjen, včasih z nizko osrednjo grbico; rdečkasto rumen, rdečkasto rjav ali rjavo rumen, na sredini prekrit z drobnimi temnejšimi luskami, rob tanek, drobno naguban, pri mladih gobah podvit, pozneje zravnan in natrgan.

Trosovnica: lističi gosti, tanki, ne zelo široki, nekoliko poraščeni po betu, sprva svetli, rožnato rumeni, pozneje podobne barve kot klobuk, le za spo­znanje svetlejši. Trosni prah bel. Trosi jajčasti, gladki, hialini, z zrnato vsebino, 8-10 x 5-7cm.

Bet: 6-10 x 0,8-2 cm, poln, včasih votel, upognjen, gladek, vlaknat, v gor­njem in v spodnjem delu tanjši, enake barve kot klobuk, v spodnjem delu temnejši, brez zastirala.

Meso: belo, v betu rjavkasto in bolj vlaknato, prijetnega vonja in okusa.

Čas rasti: od septembra do novembra.

Rastišče: v šopih na štorih in na koreninah listnatih dreves (hrast, kostanj, bukev). V Sloveniji ni pogosta, najdemo jo v Krakovskem gozdu in v drugih dolenjskih gozdovih, ki mejijo na Hrvaško, kjer je pogostejša.

Uporabnost: pogojno užitna, če jo dobro prekuhamo in vodo odlijemo; enakovredna mraznica, zelo primerna za vlaganje v kisu.
Možnost zamenjave: ta jesenska štorovka ima vse lastnosti mraznice, le da je brez obročka na betu. Možno jo je zamenjati z drugimi vrstami užitnih štorovk z obročkom na betu, kot je npr. mala štorovka Kuhneromyces mutabilis (Schff. ex Fr.) Sing. et Smith, ki raste vse leto na štorih listnatih dreves, pa tudi s strupenimi vrstami kot je navadna žveplenjača, Hypholoma fasciculare (Huds. ex Fr.) Kummer. Celo strupeno oljkovo gobo, Omphalotus olearius (D. C. ex Fr.) Sing., ki poganja jeseni in pozimi v šopih iz debla in iz korenin listavcev v našem Primorju in v Istri, so že zamenjali za brezobročno štorovko, ker nima obročka na betu.

Ni komentarjev:

Objavite komentar