petek, 3. avgust 2012

Rdečerumeni Goban - Boletus Rhodoxanthus Kbch.

Klobuk: 5-20cm v premeru, gladek, svetle barve, skoraj bel, rumenkast ali svetlo rjav z rožnatim odtenkom, na mestih, kjer se ga dotaknemo, spremeni barvo v umazano rjavo. Stare gobe imajo rumeno rjavo lisaste klobuke.

Trosovnica: sprva rumena, pozneje škrlatno rdeča, sestavljena iz kratkih cevk z drobnimi luknjicami, na dotik pomodri. Trosni prah zelenkasto rjav.

Bet: 5-12 x 3-5 cm, hruškaste oblike, v gornjem delu rumen in prekrit z redko škrlatno rdečo mrežico, v spodnjem delu škrlatno rdeč.

Meso: mehko, citronasto rumene barve, na prerezu pomodri, posebno v klobuku in gornjem delu beta, brez izrazitega vonja in okusa.

Čas rasti: od junija do oktobra.

Rastišče: v gozdu pod listavci (bukev, hrast), v okolici Ljubljane ali v mešanih gozdovih s smrekami in bori; ni pogost.

Uporabnost: surov povzroča prebavne motnje z bruhanjem, dobro prekuhan ni več okusen. Ne priporočajo uživanja, ker je zelo podoben vražjemu gobanu.
Možnost zamenjave: s strupenim vražjim gobanom, Boletus satanas Lenz., ki ima belo meso, ki na prerezu počasi pomodri in nato zbledi.

Ni komentarjev:

Objavite komentar