torek, 7. avgust 2012

Prstena Kolobarnica - Tricholoma terreum (Schff. ex Fr.) Kumm.


Klobuk: 4-7 cm v premeru, sprva izbočen, nato sploščen, z osrednjo grbico in stanjšanim robom, svetlo ali temno siv (kot miš), včasih sivo rjav, površina drobno vlaknato kosmičasta, žametna, zelo spremenljive barve in oblike.

Trosovnica: lističi redki, debeli in široki, različno dolgi, ob betu izrezani, zelo krhki, sprva beli, pozneje sivi z narezanim prostim robom. Nikoli nimajo rumenega odtenka kot pri sivki. Trosni prah belkast.

Bet: 3-8 x 0,5-1 cm, vitek, dolg, krhek, valjast ali spodaj odebeljen, raven ali rahlo ukrivljen, podolžno vlaknat, najprej bel, pozneje siv, votel, z ostankom koprene.

Meso: v klobuku zelo tanko, rahlo in krhko, svetlo sivo, z rahlim vonjem po zemlji (odtod gobi ime), mlade gobe imajo prijeten okus, stare so grenke.

Čas rasti: od septembra do novembra, v višinah od avgusta.

Rastišče: iglast in listnat gozd, na apnenčastih tleh; raste v večjih skupinah, pogosta.

Uporabnost: užitna, primerna za sušenje, manj za vlaganje.
Možnost zamenjave: z drugimi vrstami srednje velikih kolobarnic s sivimi klobuki, npr. S pekočo kolobarnico, Tricholoma virgatum (Fr.) Kumm., ki ima bele lističe in poln bel bet, ter s pogubno kolobarnico, Tricholoma sciodes (Secr.) Mart., ki ima sivo rožnate lističe s črno rjavim prostim robom. Obe sta zelo pekočega okusa, neužitni, strupeni. V Primorju raste zelo podobna kraška kolobarnica ali miška, Tricholoma triste (Scop. ex Fr.) Quel.: razlikuje se po betu, ki je v gornjem delu pod klobukom bel in gladek, ves preostali del pa je sivo vlaknato nakosmičen. V obmorskih krajih raste tudi pozimi, januarja in februarja, in je užitna.

Ni komentarjev:

Objavite komentar