petek, 24. avgust 2012

Žametni Goban - Boletus Erythropus Fr.


Klobuk: 5-20 cm v premeru, izbočen, temno rjav ali rdeče rjav, po vsej površini enakomerno obarvan, s suho žametno površino.

Trosovnica: rdeča, sestavljena iz cevčic, ki so sprva rumene, nato zelenkaste z drobnimi okroglimi luknjicami rdeče barve, na pritisk pomodri. Trosni prah rjavo olivne barve.

Bet: 7-15 x 3-5cm, mesnat, trebušast, rumen, prekrit z drobnimi rdečimi kosmiči, nima mrežice, v spodnjem delu rjavkast ali rjavo zelenkast.

Meso: citronasto rumeno, na prerezu takoj pomodri, čvrsto, prijetnega vonja in okusa.

Čas rasti: od junija do oktobra.

Rastišče: v iglastih in listnatih gozdovih, zlasti na apnenčastih tleh in v višjih legah, kjer je bolj pogost.

Uporabnost: surov ni užiten, treba ga je dobro prekuhati; pri tem postane voda, v kateri kuhamo gobe, rjava in jo moramo odliti. Kljub temu, da meso potemni, je kuhan užiten.
Možnost zamenjave: podoben mu je svinjski goban Boletus luridus, Schff. ex Fr., ki ima prav tako žameten klobuk rjave barve, vendar z nekoliko zelenkastim odtenkom, bet je rumen in preprežen z redko rdečo mrežico, ki je žametni goban nikoli nima. Meso v klobuku je belo, v betu oranžno, v spodnjem delu beta vinsko rdeče in na prerezu v trenutku pomodri, nato pa počasi prehaja v zelenkasto in naposled v temno sivo. Trosovnica je sprva oranžna, pozneje pa rdeča.

Ni komentarjev:

Objavite komentar