sreda, 8. avgust 2012

Lična Trhlenka - Tricholomopsis decora (Fr.) Sing.

Klobuk: 6-17cm, sprva poloblast, nato postane v osredju udrt, v starosti z dvignjenim robom, z drobnimi temnejšimi rjavimi nitastimi luskicami, ki pokri­vajo svetlejšo živo rumeno osnovo. Mladi primerki so temnejši na klobuku zaradi gostih luskic, ki se pozneje, ko klobuk zraste, razmaknejo in pride bolj do izraza intenzivno rumeno obarvana osnova.

Trosovnica: lističi zelo gosti, 3-5 različnih dolžin, enakomerno vraščeni med daljše, precej elastični, ob betu priraščeni z jarkom kot pri kolobarnicah; intenzivne rumene (zlatorumene) barve, ki s svojim videzom preseneti neukega nabiralca. Trosni prah bel. Trosi 6-8 X 4-5 cm.

Bet: 8-18 x 0,5-1,5 cm, razmeroma tanek, kosmat, živo rumen kot lističi.

Meso: intenzivne  rumene barve, sprva krhko, potem elastično, brez posebnega vonja in okusa,včasih diši po trohnobi.

Čas rasti: od avgusta do oktobra.

Rastišče: jeseni na panjih iglavcev v višjih predelih, pri nas jo srečamo v goratem iglastem gozdu, vendar je redka, pogostejša je na severu Evrope.

Uporabnost: užitna.
Možnost zamenjave: v rodu trhlenk poznamo rdečkasto trhlenko, Tricholomopsis rutilans (Schff ex Fr.) Sing., ki je svetlejše rumene barve v osnovi, po klobuku in nekoliko po betu prekrita z rdečkastimi luskicami in je užitna, čeprav teže prebavljiva. Podobna pa je tudi okrašena trhlenka, Tricholomopsis ornata (Fr.) Sing., ki je svetlejša od prejšnje, luskice v starosti ji skoraj izginejo in je prav tako užitna.

Ni komentarjev:

Objavite komentar