sreda, 8. avgust 2012

Milnata Kolobarnica - Tricholoma saponaceum (Fr.) Kumm.


Klobuk: 6-10 (15) cm v premeru, mesnat, pri mladi gobi izbočen s podvitim robom, pozneje sploščen, vegast z valovitim robom, zelo različnih barv od sivo zelenkaste, sivo rjave do bele, na temenu temnejši, površina gladka, svetleča, v suhem vremenu drobno razpokana.

Trosovnica: lističi redki, debeli, beli, z zelenkastim odtenkom. Trosni prah bel.

Bet: 4-8 x 1-2cm, zelo različnih oblik in barv, valjast, trebuhast ali ukrivljen, bel z zelenkastim odtenkom, enake barve kot klobuk ali svetlejši, mestoma rdečkast, z gladko površino ali prekrit z drobnimi sivimi kosmiči.

Meso: debelo, belo, zlasti v betu postaja na rezni ploskvi rdečkasto, včasih šele čez nekaj ur. Značilen je vonj po milu ali po pralnici. Okus nekoliko grenak. Čas rasti: od septembra do oktobra ali celo novembra.

Rastišče: iglast in mešan gozd; raste v skupinah, zelo pogosta in razširjena po vsej Sloveniji.

Uporabnost: surova vsebuje človeku škodljive hemolizine, ki se pri kuhanju razgradijo; prekuhana je užitna, vendar je manj kvalitetna; zaužita v večjih množinah povzroča prebavne motnje.
Možnost zamenjave: zaradi številnih variacij razlikujejo več različkov milnate kolobarnice, vsem pa je skupno, da imajo ob dnu beta rdečkasto meso in bolj ali manj izrazit vonj po milu.

Ni komentarjev:

Objavite komentar