petek, 3. avgust 2012

Rumeni Goban - Boletus appendiculatus Schff. ex Fr.


Klobuk: 5-20 cm v premeru, mesnat, sprva poloblast, pozneje zravnan, svetlo rjave, rdeče rjave ali kostanjeve barve, s suho, fino žametno površino.

Trosovnica: rumena, sega do beta, sestavljena iz kratkih drobnih cevčic, na pritisk pomodri. Trosni prah rjavkasto olivno zelen.

Bet: 6-8 x 2,5-3,5 cm, rumen, poln, v spodnji polovici trebušasto odebeljen in se koničasto podaljšuje navzdol, ves prekrit s fino rumeno mrežico.

Meso: rumeno, v klobuku pod kožico in v spodnjem delu beta rdečkasto, sprva čvrsto, pozneje mehkejše, na zraku nekoliko pomodri, prijetnega vonja in okusa.

Čas rasti: od junija do oktobra.

Rastišče: v svetlih listnatih in mešanih gozdovih (hrast, gaber, breza), pri nas na Dolenjskem, v Primorju, na Krasu; drugod manj pogost.

Uporabnost: zelo okusna užitna goba.
 Možnost zamenjave: podoben mu je Fechtnerjev goban, Boletus Fechtneri Vel., ki raste na apnenčastih tleh zlasti pod bukvami. Površina klobuka je navadno bolj svetlo rjava in postane na pritisk temneje rjava. Meso in trosovnica sta rumena in na pritisk pomodrita. Rumeni bet je v spodnjem delu na površini in v notranjosti rdečkast, rumeni goban pa na površini nima rdečih odtenkov; rumenega gobana spoznamo po značilni rumeni mrežici na betu in navzdol koničasto zašiljenem betu.

Ni komentarjev:

Objavite komentar