četrtek, 9. avgust 2012

Votlobetni Gobanček - Boletinus cavipes (Opat.) Kalchbr.

Klobuk: 4-12 cm v premeru, sprva dvignjen, z grbico na temenu, pozneje se splošči, prekrit s suho, dlakavo kožico rdečkasto rjave ali rumenkaste barve. Rob je sprva podvit, pozneje tanek in gladek, z ostanki zastirala.

Trosovnica: kratke cevke z velikimi, mrežasto razporejenimi luknjicami, žarkasto potegnjenimi proti sredini, rastejo po betu, najprej rumene, pozneje zelenkaste barve. Trosni prah rumeno zelen.

Bet: 3-9 x 0,8- 3cm, tik pod klobukom nad zastiralom rumen, pod zastiralom enake barve kot klobuk, votel, zapognjen, krhek, spodaj včasih nekoliko odebeljen, nakosmičen.

Meso: v klobuku prožno, mehko in rumeno, v betu trdo, vlaknato, v spodnjem delu nekoliko rožnato. Brez posebnega vonja in okusa.

Čas rasti: od avgusta do oktobra.

Rastišče: v iglastih gozdovih, v hribovitih območjih Gorenjske in v Pomurju precej pogost, drugod je redek; raste v skupinah blizu macesnov.

Uporabnost: užiten, ni med najbolj okusnimi gobami.
Možnost zamenjave: v naših krajih je to eden redkih gobanov z votlim betom in ga težko zamenjamo. Značilne zanj so velike, mrežasto razporejene luknjice v trosovnici, ki sega na bet.

Ni komentarjev:

Objavite komentar