četrtek, 9. avgust 2012

Gozdna Polževka - Hygrophorus nemoreus (Lasch.) Fr.

Klobuk: 4-10cm v premeru, mesnat, pri mladi gobi izbočen, nato sploščen, s topo dvignjenim osredjem, svetlo rjavo oranžne barve, na temenu temnejši, po površini vlaknato nakosmičen.

Trosovnica: lističi redki, široki, poraščeni po betu, nekoliko svetlejše barve kot klobuk. Trosni prah bel.

Bet: 4-8 x 1-1,5 cm, valjast, svetlejši od klobuka, tanek, spodaj zožen in rahlo ukrivljen, podolžno vlaknat, v gornjem delu bolj ali manj drobno vlaknato nakosmičen, poln.

Meso: mehko, belo, prijetnega okusa, nežen vonj po moki.

Čas rasti: septembra in oktobra, včasih še novembra.

Rastišče: listnat (hrast) in iglast (smreka) gozd, na apnenčastih tleh; pogosta.

Uporabnost: užitna.
Možnost zamenjave: po obliki, velikosti in barvi ji je podobna travniška tratnica, Camarophyllus pratensis (Pers. ex Fr.) Kumm., ki ne raste v gozdu, temveč na travnikih. Značilni zanjo so prečni mostiči na hrbtni strani lističev, meso ni belo, ampak svetlo oranžne barve.
Pesniška polževka, Hygrophorus poetarum Heim, je prav tako podobne barve in oblike. Zraste nekoliko večja, klobuk meri 5-20 cm v premeru, pod klobukom ima na betu prozorne kapljice, pri gozdni polževki pa je bet pod klobukom drobno nakosmičen. Pri pesniški polževki je površina klobuka gladka, svetleča in mazava, za gozdno polževko pa je značilna topa grbica na dlakavem klobuku.

Ni komentarjev:

Objavite komentar